Grondbeleid is een middel om omgevingsbeleid tot stand te brengen, zoals het verwezenlijken van ruimtelijke doelstellingen op het gebied van de volkshuisvesting, lokale economie, natuur en groen, infrastructuur en maatschappelijke voorzieningen. Grondbeleid is daarmee niet leidend, maar volgend op deze ruimtelijke doelstellingen. De ambities en doelen waaraan grondbeleid dienend is, worden vastgesteld door de raad. Veelal worden deze kaders voor de diverse thema’s vastgelegd in visiedocumenten, zoals o.a. de omgevingsvisie, woonvisie, economische beleidsvisie en mobiliteitsprogramma.
In september 2020 is de Nota grondbeleid vastgesteld. Gekozen is voor gericht grondbeleid. Per locatie- en gebiedsniveau wordt aan de hand van een afwegingskader een keuze maakt welke grondbeleidsvorm voor die locatie en situatie passend is. Door het afwegingskader wordt op een uniforme wijze op basis van de opgaven en de locatie specifieke omstandigheden de grondbeleidskeuze bepaald. De gemeente hanteert hierbij een afwegingskader dat is opgebouwd uit drie bouwstenen: urgentie , regie en rendement.
Voor de woningbouwopgave (en om nieuwe sociale woonvormen te kunnen faciliteren) en taakstelling in opvang/huisvesting voor nieuwkomers zien wij als gemeente de urgentie om meer regie en een actiever grondbeleid te gaan voeren. Instrumenten van grondbeleid als het vestigen van een voorkeursrecht op grond van Wet voorkeursrecht gaan we meer inzetten naast het verwerven van kansrijke objecten en locaties.