Programma's

Wonen

 

4-jaar doel

Jaardoel 2024

Resultaat/KPI

Wat gaan we ervoor doen? (activiteiten)

1 We werken aan wettelijke milieutaken en verduurzaming om: in 2030 55% minder CO2 uitstoot te hebben, om kwetsbare locaties tijdens weersextremen te herkennen/beschermen en een circulaire economie in 2050 te zijn.

1.1 We werken aan de duurzame (lokale) opwek van energie (lokaal) en verminderen van energieverbruik

1.1.1 West Betuwe beschikt over een gegevenstool om een integrale vertaalslag te maken van Nationale, regionale en lokale Energietransitiedoelen naar voortgangsanlalyses

Met behulp van beschikare gegevens zoals de buurtanalyse tool, GIS en landelijke data rapporteren we op eenvoudige manier cyclisch wat de stand van zaken is van de Energietransitiedoelen. 

1.1.2 85% van de kantoorgebouwen heeft in West Betuwe minimaal een energielabel C

Samen met ODR stimuleren we kantooreigenaren hun bedrijfspand energiezuiniger in te richten. We gebruiken data van het CBS.

1.2 We werken aan voldoende kennis om samen met inwoners en bedrijven kwetsbare locaties tijdens weersextremen (droogte, hitte, overstromingen en wateroverlast) te beschermen.

1.2.1 Integratie van de klimaatmaatlat in ruimtelijke ontwikkelingen en procedures is afgerond

Het bestaande beleid van toetsen we integraal aan de regels en voorwaarden uit de klimaatmaatlat zodat bekend is wat de impact is en welke beleidswijzigingen nodig zijn.  

1.2.2  Een biodiversiteitsplan t.b.v. natuurinclusief bouwen en ontwikkelen.

Met de Klimaat maatlat als basis worden er lokale kaders opgesteld die bij ontwikkeling tot concrete maatregelen die natuurlijke corridors vergroten waarbij biodiversiteit en koeltmaatregelen hand in hand gaan. Vanzelfsprekend worden de buurtinititieven vanuit de Kenrnagenda's hierin opgenomen. 

1.2.3 We kijken voor het (terug)planten van bomen gericht naar locaties met groeimogelijkheden voor extra bomen die van betekenins kunnen zijn bij toenemende hittestress.

In het bomenbeleidsplan 2025 - 2029 nemen we normen op voor vergroening en het tegengaan van hittestress. Onderdeel van het beleidsplan wordt het aanplanten van extra bomen ter voorkoming van hittestress. Nadat het beleidsplan in Q1 2024 is vastgesteld gaan we voor iedere kern een structuurplan opstellen, waarin het beleid vertaald wordt naar uitvoering.  In 2024 gaan wij bij reconstructies van wegen, naast bomen behouden en vervangen, daar waar mogelijk ruimte maken voor de aanplant van extra bomen.

1.3 We werken toe naar bevorderen gebruik streekproducten en circulaire uitvoering publieke taken

1.3.1 Er is een platform voor inwoners met aanbod streek-producten ontwikkeld

Samen met de agrariers en ondernemers wordt het aanbod van streekproducten in beeld gebracht en op een interactieve manier ontsloten voor lokale consumenten.

1.3.2 Het project voor het verminderen van restafval (30 kg restafval per huishouden) is uitgerold in de regio.

Samen met Avri worden de verschillende projectactiviteiten opgepakt en een regionale campagne voor inwoners opgestart.

2 Versnelling van de woningbouw

2.1 We zorgen voor de realisatie van minimaal 220 nieuwe woningen in 2024, als onderdeel van het langetermijn doel van realisatie van 2600 woningen in 2030 

2.1.1. Het aantal gerealiseerde woningen (inclusief flexwonen)

Als onderdeel van de regionale woondeal zorgen we voor realisatie van minimaal 220 nieuwe woningen in 2024.  We vergroten de planvoorraad (hard en zacht) en zetten in op meer flexwonen locaties, naast Tricht (2024) en Opijnen. We voeren het woningbouwprogramma uit, monitoren de voortgang en sturen waar nodig bij op nieuwe ontwikkelingen. We informeren de raad periodiek over de voortgang. We maken ontwikkelafspraken met grondeigenaren/projectontwikkelaars voor de ontwikkeling van diverse woningbouwlokaties. Mede op basis van de uitkomsten van de kansenkaarten voegen we extra plancapaciteit bovenop de reeds bekende harde en zachte woningbouwplannen, zodat in iedere kern woningen gebouwd kunnen worden. 

2.2 We bevorderen dat in 2024 inwoners meer kansen hebben op een passende woning in de eigen kern

2.2.1 Evenwichtige spreiding van woningbouw over de verschillende kernen

We passen de criteria uit de Nationale Woon- en Bouwagenda voor sociale huur en betaalbare koopwoningen toe op alle plannen >10, bij kleinere plannen passen we maatwerk toe. We voeren de in 2023 vastgestelde beleidsregels voor Tiny Houses uit. Op basis van de woonzorgvisie passen we het afwegingskader woonzorgvoorzieningen toe en monitoren we de spreiding van woonzorgvoorzieningen. We starten een communicatiecampagne voor particulieren om hen te wijzen op de juridische mogelijkheden voor woningsplitsing, (pre)mantelzorg, microwoningen, etc. We monitoren de realisatie en effecten van de diverse instrumenten. 

2.3 Voor 7 kernen bepalen we nieuwe ontwikkellocaties (inbreiding en uitbreiding) voor woningbouw passend bij de aard en schaal van de kern en brengen deze in procedure

2.3.1 Evaluatie traject kansenkaart 2023

De  werkwijze van de kansenkaart is een van de instrumenten om te komen tot ontwikkeling en realisatie van extra woningen samen met kernen. We evalueren de in 2023 gestarte werkwijze voor de kansenkaarten en leggen de verbinding met het kernagenda proces. Op basis van de evaluatie bepalen we de werkwijze om voor de overige kernen te komen tot besluitvorming over nieuwe ontwikkellocaties voor o.a. woningbouw en in gesprek te komen over  de toekomstige leefomgeving van kernen.  

3 In West Betuwe zorgen we ervoor dat onze kernen goed fysiek en digitaal bereikbaar zijn en onze inwoners mobiel blijven en kunnen meedoen in de samenleving

3.1 Wij realiseren de uitvoering van de activiteiten uit het jaarprogramma Mobiliteitsagenda 

3.1.1 Er zijn voor de kernen Gellicum en Enspijk plannen voor een mobiliteitshub 

We maken samen met netwerkpartners plannen voor mobiliteitshub en doen dat met aandacht voor o.a. de Wmo en duurzaamheid.

3.1.2 Er is een uitvoeringsprogramma Veilige Schoolomgeving opgesteld

Er worden looproutes aangelegd t..b.v. toegankelijkheid.

3.2 Wij zijn vooruitstrevend in het programma ‘Digitalisering Overheden’ (ook bekend als de Data top 15) 

3.2.1 De verkeersdata die gedeeld wordt met navigatiesystemen is op niveau 3 (van 5) in het landelijke project Data top 15

We werken samen met provincie en de regio, vanwege afstemming, voortgang en een eenduidige aanpak. 

Deze pagina is gebouwd op 10/12/2023 07:52:41 met de export van 10/12/2023 07:37:18